Aan de slag met de historie van Heiligerlee en Westerlee

Klokkengieterij museum en het Museum Slag Bij Heiligerlee
krijgen een nieuwe impuls

De wintersluiting van de twee tegenover elkaar gelegen musea in Heiligerlee zal worden gebruikt om beide musea te revitaliseren. Na een grondige verbouwing en een inhoudelijke opfrisbeurt zullen in het voorjaar van 2013 de deuren weer worden geopend voor het publiek. Gelijktijdig zal er een belevingsroute worden geopend die bezoekers de historische gronden rondom Heiligerlee en Westerlee laat ervaren. 1:1architecten uit Finsterwolde verwierf de opdracht en tekende voor het ontwerp (zie afbeeldingen).

De herinrichting en renovatie komen voort uit een in 2008 gestart onderzoek naar mogelijkheden tot modernisering en verbreding van de doelgroepen van beide musea. In 2011 is in totaal voor meer dan €400.000 aan subsidies geworven. In de zomer van 2012 is Onderzoeksbureau Elles Bulder als projectleider aangesteld. Samen met het museumbestuur, de vrijwilligers van het museum, de gemeente Oldambt en 1:1architecten wordt er momenteel hard gewerkt aan de realisatie van het ontwerp.

Voor het Museum Slag Bij Heiligerlee zal een compleet nieuw interieur worden gerealiseerd, waarin nieuwe digitale technieken samenvloeien met informatieve leer- en speelelementen. Daarnaast zal de inhoud van het museum één geheel gaan vormen met de Belevingsroute door de nabijgelegen natuurgebieden ‘De Hoogte’ en ‘de Garst’. Deze route zal eveneens naar verwachting in het voorjaar van 2013 (digitaal) worden gepresenteerd en later worden uitgebreid met beleefelementen en informatieborden.

In het Klokkengieterijmuseum zal ondermeer de karakteristieke gietkuil een centralere plek in moeten nemen, waardoor het gieten van klokken beleefbaar wordt. Daarnaast zal de collectie worden opgeschoond en worden voorzien van een nieuwe rubricering voorzien van QR codes.

Tenslotte wordt de educatieve impact van de musea vergroot door in samenwerking met de scholen in de regio een lespakket te ontwikkelen dat zowel online, binnen en buiten de musea kan worden gebruikt om kinderen in contact te brengen met de geschiedenis en het cultureel erfgoed in de regio.

De projecten rondom de Musea Heiligerlee en de Belevingsroute zijn mogelijk gemaakt door bijdragen van ondermeer de gemeente Oldambt, Leader Oost Groningen, de Provincie Groningen, het VSBfonds, het Scholten Kammingafonds, Stichting Roode Weeshuis, Stichting Albino en Staatsbosbeheer.

Dit bericht is geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *