Met een gratis gids door het R(h)eiderland

Grensoverschrijdende cultuurroutes langs de Dollard officieel gepresenteerd

vlnr. dhr. Tiktak, dhr. Baerenfanger, dhr. Kegler, dhr. Gallinat, dhr Frye, dhr Tiktak (foto Ebo Heeres

Vrijdag 26 augustus jl. zijn tijdens een feestelijke bijeenkomst in het kantoor van de EDR (Eems Dollard Regio) in Bad Nieuweschans twee nieuwe fietsroutes gepresenteerd. De eerste route voert langs de westoever van de Dollard door het Oldambt en Reiderland, terwijl de tweede route door het Duitse Rheiderland langs de monding van de Eems loopt. Beide voeren dus door een gebied rondom de Dollard, dat momenteel vooral wordt geassocieerd met rust, verscheidenheid aan landschappen en weidsheid. De geschiedenis van het gebied met zijn karakteristieke dorpen en monumenten is echter minder bekend. Om inwoners en toeristen op een nieuwe manier kennis te laten maken met de Eems Dollard regio zijn de twee nieuwe cultuurhistorische fietsroutes ontwikkeld.

Tegelijkertijd met de officiële opening van de fietsroutes, zijn twee bijbehorende boeken verschenen, in het Nederlands en in het Duits. Deze boeken bieden een beschrijving van de route, informatie over de geschiedenis van het landschap en de bebouwing. Daarnaast geven zij de meest recente stand van zaken rondom de archeologie en geschiedenis van de regio weer. Naast deze bijzondere cultuurhistorische insteek, kan de lezer zich optimaal op de route voorbereiden door te kijken naar de bijgeleverde documentaire op DVD. Deze meertalige documentaire genaamd ‘Stilte na de storm’ legt de verbinding tussen heden en verleden aan de hand van het landschap.

Het boek met de DVD is vanaf half september gratis verkrijgbaar bij ondermeer de VVV Oldambt, Fontana, de Oude Remise en het Vestingmuseum te Nieuweschans, museum het Stoomgemaal in Winschoten, Onderzoeksbureau Elles Bulder te Scheemda en bij de verschillende Archeologische Informatie Punten in de provincie Groningen. De eerste oplage is beperkt, waardoor verwacht wordt dat de eerste voorraad snel op zal zijn.

De cultuurroutes en het bijbehorende boek maken onderdeel uit van een grensoverschrijdend Duits-Nederlands project genaamd HAIP (Historische Archeologische Informatiepunten). In het kader van dit project zijn naast de fietsroute en het bijbehorende boek twee kleinschalige bezoekerscentra in Bad Nieuweschans en Bokelesch (Duitsland) gerealiseerd. Deze informatiepunten gaan op een laagdrempelige wijze in op de geschiedenis en archeologie van het Groninger en Oost-Friese kustgebied. Momenteel zijn er naast de genoemde informatiepunten tevens AIP’s in Warffum, Ezinge, Zeerijp en Appingedam.

Het project HAIP is in het kader van INTERREG IV-A Programma Nederland-Duitsland uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) gesubsidieerd. Bovendien hebben de Provincie Groningen, het Bondsland Nedersaksen, de gemeente Saterland, het prins Bernhard Cultuurfonds en de stichting Vrienden van de Nieuwe Schans bijgedragen aan de ontwikkeling. Het gehele project is begeleid door het programma-management van de Eems Dollard Regio (EDR) en Onderzoeksbureau Elles Bulder. Aan de druk van het boek zelf hebben EWE AG, Oldenburg, Wingas GmbH & Co. KG., Kassel en Arte del Norte, Bellingwolde tevens een verdere bijdrage gedaan.

Dit bericht is geplaatst in algemeen met de tags . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Met een gratis gids door het R(h)eiderland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *