De smakelijkste week van het jaar komt eraan!

Van 1 t/m 9 oktober is het opnieuw de Week van de Smaak, hét jaarlijkse evenement waarin gezonde en eerlijke voeding centraal staat. Dit jaar is Groningen uitgeroepen tot Hoofdstad van de Smaak.

Ieder jaar organiseert de Week van de Smaak de Helden van de Smaak verkiezing. Het thema van de Heldenverkiezing 2011 is ‘ambachtelijke zuivel en kaas’. In de provincie Groningen hebben Arnold en Petra Vergeer van de Oldehoofster Kaasboerderij de provinciale voorronde gewonnen; zij zullen Groningen vertegenwoordigen bij de landelijke verkiezing. Tijdens de opening van de Week van de Smaak maakt de jury de winnaar van de landelijke finale bekend.

Winnaar Held van de Smaak (links) en publiekswinnaar (rechts)

De Week van de Smaak wil zoveel mogelijk mensen laten genieten van eerlijke producten en pure smaken. De hoofdingrediënten van deze lekkerste week van het jaar zijn: ambachtelijk, streek- en seizoensgebonden, natuurzuiver, diervriendelijk en (aantoonbaar duurzame) herkomst.
Tijdens de Week van de Smaak wordt er ook aandacht besteed aan betrokkenheid bij kinderen te zoeken. Zo vindt op 3 oktober het kindersymposium Vet Fit in de Martiniplaza plaats, om kinderen van de groepen 7 en 8 te stimuleren om bewuste en gezonde voedselkeuzes te maken.
Daarnaast vindt er nog een andere activiteit voor kinderen plaats, namelijk “Eetbare Kunst”, in de week van 3 tot en met 7 oktober. Het idee is om een kunstwerk te maken met kinderen van voedsel onder begeleiding van een kunstenaar. In dit kunstwerk zullen streekproducten worden gebruikt. Het is de bedoeling dat deze activiteit op twaalf basisscholen in de provincie georganiseerd gaat worden.
De Week van de Smaak wordt gedragen door het enthousiasme en de inzet van partners in diverse sectoren; de Week van de Smaak verbindt (lokale) producenten, bedrijfsleven, non-profit organisaties en overheden.

Voor het vierde jaar op rij stimuleert de Week van de Smaak zorginstellingen om iets moois van de maaltijd te maken. Een Mooie Maaltijd wordt bereid met verse ingrediënten, passend bij het seizoen en bij voorkeur uit de eigen streek. Wat er allemaal mogelijk is, verschilt per zorginstelling: een maaltijd met vergeten groenten van de tuinder om de hoek, een proeverij van lokale specialiteiten, een kookworkshop met streekproducten, een traktatie op biologische zuiveltoetjes… Ook in onze provincie gaat een aantal zorginstellingen deze uitdaging aan.

De Week van de Smaak is een podium voor iedereen die zelf een activiteit wil organiseren die aansluit bij het Smaakhandvest (zie website). Elk jaar zijn er honderden grote en kleine activiteiten zoals proeverijen, boerenmarkten, kookworkshops en speciale Week van de Smaak menu’s in eetcafés en restaurants. Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op www.weekvandesmaak.nl.
Wilt u meedoen met een eigen activiteit? Tot 15 september kunt u zich via www.weekvandesmaak.nl aanmelden. Deelname aan de Week van de Smaak is gratis.

Dit bericht is geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *