Landelijke Held van de Smaak verkiezing 2011

Van 1 tot en met 9 oktober vindt de Week van de Smaak plaats, hét jaarlijkse evenement waarin gezonde en eerlijke voeding centraal staat. Dit jaar is er een speciale rol weg gelegd voor Groningen, aangezien de stad is uitgeroepen tot Hoofdstad van de Smaak 2011.

Een van de hoogtepunten van de Week van de Smaak is de landelijke verkiezing van de Held van de Smaak. Dit jaar staat de verkiezing in het teken van ambachtelijke zuivel en kaas. De kandidaten worden beoordeeld op hun ambacht, duurzaamheid, of ze streek- en seizoensgebonden werken en of ze als pionier een voorbeeldfunctie hebben voor hun collega’s.

Tijdens de provinciale voorrondes zijn de finalisten voor elke provincie gekozen. In Groningen is deze voorronde gewonnen door de Oldehoofster kaasboerderij. De eigenaren van dit biologische bedrijf, Petra en Arnold Vergeer, hebben bijna 18 hectare grond bij de dorpje Oldehove. Op de boerderij lopen geiten, koeien, varken en kippen rond. De geiten op de boerderij zijn van het ras ‘Nederlandse zwartbonte geit’, een ras dat zeldzaam is in Nederland. Bij de fokkerij van de koeien streven Petra en Arnold naar het type en de kleur van de koeien, zoals die in de 17de en 18de eeuw veel in het Noord-Nederlandse landschap te zien waren. Op de boerderij zijn dan ook enkele ‘Humsterlander Vale’ koeien te zien. Van de melk van deze geiten en koeien worden heerlijke rauwmelkse kazen gemaakt. Sinds 2010 maken Petra en Arnold een voor Nederland unieke kaas, de Vachèvre, die van 50% geitenmelk en van 50% koeienmelk wordt gemaakt. Dit is een halfharde kaas met een volle smaak die vooral na iets langere rijping goed tot uiting komt. De kaas is o.a. te koop in de eigen boerderijwinkel (dagelijks geopend). Speciaal aan deze boerderij is verder dat de boerderij nagenoeg geheel zelfvoorzienend is en ondermeer gras, klaver en graan voor haar eigen dieren verbouwt. Meer informatie over de werkwijze en de producten van de Oldehoofster Kaasboerderij is te vinden op www.oldehoofsterkaasboerderij.nl.

Arnold en Petra Vergeer zullen Groningen vertegenwoordigen tijdens de verkiezing tot Nationale Held van de Smaak 2011. Stem nu op deze Groningse helden via www.weekvandesmaak.nl/verkiezing!

Dit bericht is geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *