Veel Europese plattelandsregio’s staan voor dezelfde uitdagingen; demografische transitie, bevolkingskrimp, werkloosheid en een verschraling van de infrastructuur. In september 2016 is het startschot gegeven voor het door Europa gefinancierde project SIGNAL (Soziale Innovationen gemeinwohlorientierter nachhaltiger Landnutzung). Naast Onderzoeksbureau Elles Bulder, namens Nederland, nemen partners uit Duitsland (Netzwerk Zukunft Sachsen-Anhalt e.V. en Bundesverband der Regionalbewegung e.V.), Oostenrijk (SPES GmbH ) en Polen (Fundacja AgriNatura) deel aan het project. Doel van het project is de uitwisseling van kennis en ervaring en het stimuleren van samenwerking. De focus ligt daarbij op initiatieven die de regionale economie stimuleren en een bijdrage leveren aan het algemeen welzijn en duurzaamheid.
Van 25 tot en met 27 september vond in het kader van dit project een bijeenkomst plaats in Scheemda. In Herberg De Esborg werden presentaties verzorgd door:
- Barbara Rodenburg – Geertsema over het regionale keurmerk Waddengoud en de wijze waarop de Goede Vissers de beginselen van ‘slow fishing’ toepassen;
- Geek Slats van de Antea Group over het project Dubbele Dijk Delfzijl de zilte teelt waarmee in dit kader geëxperimenteerd zal worden; en
- Jan Beekman (manager Vaarrecreatie Waddenzee bij de Provincie Groningen) over werelderfgoed Waddenzee en het programma ‘Naar een rijke Waddenzee’.
Woensdag 27 september werd een excursie ondernomen naar Lauwersoog om de praktijk van de Goede Vissers te bekijken en te ervaren.