Van Rotte Kies naar Kloppend Dorpshart

DvhN, vrijdag 19 augustus 2016

Van ‘rotte kies’ naar kloppend hart van de dorpsgemeenschap. De leegstaande rabobank in Wagenborgen krijgt dit najaar een nieuw leven als Steunstee: van voor en door de lokale bevolking.
Dorpsbelangen Wagenborgen werkt nu aan de verbouwing van het bankfiliaal. Dat staat sinds 2009 leeg en was de afgelopen jaren mikpunt van vandalen. Om verdere verpaupering van de locatie (midden in de dorpskern) te voorkomen, kocht Dorpsbelangen het pand begin dit jaar.
Als het werk klaar is, krijgt de vroegere bank een nieuwe functie als activiteiten- en vergadercentrum. Dorpsbelangen bekostigt het beheer en onderhoud uit de verhuur van de naastgelegen voormalige directeurswoning, zegt woordvoerder Marten Brandsma.
Steunstee gaat straks functioneren als inloopcentrum en uitvalsbasis voor het nieuwe Vrijwilligersnetwerk Wagenborgen. Dat initiatief is opgezet om compensatie te bieden voor de recente sluiting van zorgcentrum De Menterne.
Met inmiddels vijftig vrijwillers staat het netwerk de oudere dorpsbevolking bij met raad en daad. Zo coördineert het nu al een telefooncirkel, waarbij seniore Wagenborgers elkaar elke ochtend tussen 9.00 en 10.00 uur bellen om te controleren of alles goed is.
Verder kunnen ouderen via het netwerk onder meer een vrijwilliger regelen voor klusjes in huis of een chauffeur voor dokters- en ziekenhuisbezoek, danwel boodschappen doen buiten eigen dorp. Om de kosten te dekken, is een vereniging opgericht met inmiddels 150 betalende leden. Veder hoopt Dorpsbelangen op WMO-geld van de gemeente Delfzijl.
Steunstee en het Vrijiwliigersnetwerk zijn onderdelen van het Toekomstplan Wagenborgen dat Dorpsbelangen met de gemeente en woningcorporaties ontwikkelt om de leefbaarheid in het krimpdorp overeind te houden. Het eindrapport komt dit najaar.

Onderzoeksbureau Elles Bulder begeleidt de verschillende partijen om te komen tot het Toekomstplan Wagenborgen. Zie voor meer informatie Toekomstplan Wagenborgen.

Dit bericht is geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *