Het doel heiligt de middelen

Over het nut en succes van subsidies – door Peter Broekema

Dat het in deze tijden van krimp en bezuinigingen steeds moeilijker wordt om geld te vinden voor projecten is geen geheim. Onder aanvoering van een terugtredende en noodgedwongen bezuinigende overheid wordt het voor met name kleine ondernemers en welzijnsinstellingen als musea steeds moeilijker om zich naast hun reguliere taken bezig te houden met innovatie en nieuwe projecten. Ondersteuning vanuit de overheid (subsidie) of de particuliere sector (fondsen) kan een steuntje in de rug zijn. Helaas is de druk op deze subsidies en fondsen de laatste jaren fors toegenomen, waardoor het moeilijker is geworden een aanvraag gehonoreerd te krijgen.

Desalniettemin heeft Onderzoeksbureau Elles Bulder het afgelopen jaar voor verschillende projecten subsidies en fondsen toegewezen gekregen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld de musea in Heiligerlee noodzakelijke renovaties uitvoeren, komen volksverhalen rondom de dorpen Midwolda en Oostwold met behulp van nieuwe technologieën tot leven en is er onderzoek verricht naar Stoomtramweg-maatschappij Oostelijk Groningen. Daarnaast kregen wij vorige week het goede nieuws dat het internationale project rond de Dag van de Regio door het Europees Platform met een 8,6 is beoordeeld. Hierdoor ontvangt dit project voor kennis- en ervaringsuitwisseling een subsidie van €150.000,-.

Ondanks alle bezuinigingen zijn er voor de goede zoeker dus wel degelijk mogelijkheden voor ondersteuning te vinden. Een goede subsidieaanvraag onderscheidt zich door een goed uitgewerkt concept, een realistische begroting en helder taalgebruik. Daarnaast is het van belang om over grenzen heen te kijken. Dit kan bijvoorbeeld door samen te werken met andere partijen, liefst in andere regio’s of landen. Het impliceert ook een ‘open mind’ voor nieuwe financieringsmogelijkheden. Deze worden nog onvoldoende opgemerkt; culturele instellingen bijvoorbeeld zijn geneigd zich alleen te richten op fondsen en overheden, en ondernemingen zijn vaak onbekend met innovatiesubsidies als de NIOF, de STIPO, de WBSO en IPC, duurzame subsidies als de EIA, de MIA of de VAMIL of Europese subsidies als Interreg, Grundtvig of ESF. Hierdoor blijven mogelijkheden onbenut.

Een kruisbestuiving tussen het marktgerichte denken van ondernemers en het toegeven aan noodzakelijke en relevante ondersteuning van welzijnsinstellingen kan leiden tot synergie en een nieuw elan bij allen. Met een duidelijke focus en goede samenwerking is het nog altijd mogelijk de weg te vinden in ‘subsidieland’ en mooie projecten te realiseren. Hierbij staat voorop dat ondersteuning geen doel op zich moet zijn, maar een middel om op maatschappelijk relevante vragen en problemen een antwoord te kunnen geven.

Mocht u naar aanleiding van dit artikel vragen hebben of mocht u al langer met een projectidee rondlopen, aarzel dan niet om contact op te nemen met Peter Broekema.
Dit bericht is geplaatst in algemeen met de tags , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *