Groninger Held van de Smaak: Menko van Zwol!

Aardappelboer Menko van Zwol (Van Zwol Landbouw, Spijk) is verkozen tot Groninger Held van de Smaak. Hij sleepte zowel de juryprijs als de publieksprijs (met 46% van de stemmen) in de wacht. Als winnaar mag hij Groningen vertegenwoordigen bij de landelijke Held van de Smaak-verkiezing op 29 september in Amersfoort, Hoofdstad van de Smaak 2012. De hoofdprijs bestaat verder uit een diner bij restaurant De Pastinaeck en een hotelovernachting in Amersfoort.

Vijf kandidaten presenteerden zichzelf voor een vakjury bestaande uit Sybylle Kroon, hoofdredacteur Noorderland, Hertzog Olivier, chef-kok ’t Feithhuis en Tim Ringers, winnaar Topchef 2011. De jury liet zich in lovende bewoordingen uit over alle kandidaten. Jan Willem Bakker kreeg de titel Held van de duurzaamheid, Jan Dirk Gardenier en Erik Wong de titel Held van de innovatie en Harm Janssens Held van de beleving. Hans en Karel Biemond, gepassioneerde aardappelveredelaars uit Eenrum, grepen net naast de hoofdprijs.

Sinds 1985 verkoopt Van Zwol Landbouw aardappelen die bekend staan om hun lekkere smaak en goede kwaliteit. Menko van Zwol heeft het bedrijf overgenomen van zijn ouders en is inmiddels de vierde generatie uit de familie die het bedrijf runt. Zijn aardappelen hebben onlangs het keurmerk ‘Gegarandeerd Groningen’ ontvangen omdat ze geteeld worden op Groninger bodem met Groninger pootgoed en meststoffen. Binnen het bedrijf worden zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruikt.

De Held van de Smaak-verkiezing is onderdeel van de Week van de Smaak, die dit jaar wordt gehouden van 29 september t/m 7 oktober. Meer informatie kan worden verkregen bij de Regiocoördinator van de provincie Groningen, Elles Bulder.

Dit bericht is geplaatst in algemeen met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *