Eerste AIP-fietstocht door de oude Fivelboezem

Op zondag 22 juli aanstaande organiseert Paulien Excursions in samenwerking met het Archeologisch Informatiepunt (AIP) Fivelboezem te Zeerijp een fietstocht onder begeleiding van een professionele gids door de oude Fivelboezem.

De sporen van de nagenoeg verdwenen, maar in Noord-Groningen ooit zo belangrijke rivier de Fivel laten zich nog lezen in het grillige landschap met kronkelende waterlopen, dijken, oeverwallen en wierden. Daarnaast toont de voormalige ligging van de Fivel zich in de locaties van kerken, borgen en steenhuizen die vanaf de 12e eeuw in het landschap verrezen en werden gebouwd met de voor de regio karakteristieke baksteen.

Tijdens de fietstocht zal er bij interessante plekken op de route regelmatig worden afgestapt om naar verhalen van de gids te luisteren. In Zeerijp zal ondermeer een bezoek worden gebracht aan de bekende Jacobuskerk en aan het nabijgelegen AIP, waar het tevens mogelijk is op eigen gelegenheid te lunchen. De fietstocht eindigt bij de Menkemaborg in Uithuizen, die tot 17:00 uur kan worden bezocht.

Start: 10:45 uur vanaf station Uithuizen (in aansluiting op de trein uit Groningen. Fietsen kunnen met een dagkaart à €6,00 in de trein meegenomen worden).
Eind: 15:00 uur bij de Menkemaborg in Uithuizen.
Lengte: 30 kilometer (er wordt in een rustig tempo gefietst).
Prijs: €15,- pp.
Opgave: info@paulienexcursions.nl of bel naar 050-3131859.

De fietstocht wordt georganiseerd in samenwerking met het Archeologisch Informatiepunt (AIP) Fivelboezem, dat is gevestigd in het Dorpshuis ‘Bij Jacobus’ in Zeerijp. Dit AIP maakt deel uit van een netwerk van momenteel vijf AIP’s in de provincie Groningen. AIP’s zijn kleinschalige bezoekerscentra die gekoppeld zijn aan bestaande voorzieningen en als doel hebben met de in de presentatie van het AIP opgedane kennis het landschap in te trekken. De AIP’s zijn opgezet door en worden ondersteund door de Provincie Groningen. Meer informatie kunt u vinden op www.hetverhaalvangroningen.nl.

Voor meer informatie over de fietstocht kunt u contact opnemen met Paulien Ex: info@paulienexcursions.nl of 050-3131859. Deze fietstocht staat ook beschreven op haar website.
Voor meer informatie over de AIP’s kunt u contact opnemen met Peter Broekema van Onderzoeksbureau Elles Bulder: peter.broekema@ellesbulder.nl of 0597-593464.

Dit bericht is geplaatst in algemeen met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Eerste AIP-fietstocht door de oude Fivelboezem

  1. Pingback: Eerst AIP-fietstocht krijgt vervolg! | EllesBulder.nl Blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *