Hoe aantrekkelijk is de stad eigenlijk?

De steden in Nederland en de rest van wereld groeien. Een gevolg is de krapte op de huizenmarkt waardoor de prijzen van woningen sky high geworden zijn. Je zou bijna de indruk krijgen dat iedereen in de stad wil wonen en dat het platteland leegloopt. Tot voor kort was dit de overheersende gedachte, maar is dat ook werkelijk zo? Hoe aantrekkelijk is de stad, of meer precies voor wie is de stad aantrekkelijk?

Na je eindexamen begin je met een vervolgopleiding in de stad; MBO, HBO of universiteit. Soms betekent dit dat je op kamers gaat wonen. Na afronding van je opleiding blijft de stad trekken. Er zijn meer, verschillende banen ook voor hoger opgeleiden. In de kernen op het platteland is dat niet het geval. En zo groeit de stad en blijft hij mensen aantrekken.

Al in de negentiende eeuw werd in Schotland onderzoek gedaan naar de binnenlandse migratie; van het platteland naar de steden als gevolg van de industrialisatie. Hele gezinnen vertrokken uit hun geboortedorp en gingen naar de industriesteden op zoek naar werk en een beter bestaan. De overvolle en vaak ziekmakende steden van die tijd waren het gevolg.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft midden oktober van dit jaar een rapport gepresenteerd getiteld ‘Trek naar en van de stad. Veranderingen in verhuispatronen, 1996-2018’. En wat blijkt? Er trekken de laatste 22 jaren nog steeds meer mensen naar de stad dan er uit vertrekken, maar dat zijn vooral jongeren terwijl de 30-plussers de stad juist verlaten. Daarnaast is het aantal personen dat jonger is dan 30 en dat de stad weer verlaat de laatste 10 jaar gestegen. Eigenlijk groeien de steden alleen nog maar, volgens het onderzoek van het PBL, door verhuizingen vanuit het buitenland.

In de jaren negentig van de vorige eeuw en het begin van deze eeuw verhuisden in landelijk opzicht gezinnen en mensen die zich dat konden veroorloven naar een plekje buiten de stad. Sub-urbanisatie wordt dat genoemd. Het PBL stelt : “Als we alleen kijken naar de binnenlandse verhuisstromen dan lijkt het dus wel mee te vallen met de populariteit van de grote steden als woonplek.” Of er sprake is van een trendbreuk zal moeten blijken, maar interessant is het wel. We blijven het volgen en moeten alert zijn op de gevolgen die dit heeft voor ons en de kwaliteit van onze leefomgeving.

Dit bericht is geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *