Week van de Smaak 2010 groot succes

Van 19 tot en met 26 september kon worden genoten van smaakvolle evenementen, proeverijen en kookdemonstraties. Ook in onze provincie waren talloze activiteiten. Veel aandacht was er voor streekproducten, ambachtelijke producten van eigen bodem met een duidelijke herkomst. Bezoekers reageerden enthousiast en genoten met volle teugen van alle overheerlijke hapjes.

Gezellige sfeer bij boerderij Woldsheerd

Eén van de onderdelen van de Week van de Smaak is de Mooie Maaltijd. Zorginstellingen worden gestimuleerd om iets moois van de maaltijd te maken met verse ingrediënten, passend bij het seizoen, bij voorkeur puur natuur uit de eigen streek. Het UMCG in Groningen, Beatrixoord in Haren en Woonzorgcentrum Winkheem in Winsum gingen dit jaar voor het eerst de uitdaging aan een Mooie Maaltijd te serveren.

 

In Winkheem stond de hele week in het teken van streek- en biologische maaltijden. Er werd een speciaal smaakmenu samengesteld waarbij gerechten als Jan in de zak, hete bliksem en Ainrommer mosterdstip werden geserveerd. Daarnaast werd er voor de bewoners een Week van de Smaak activiteitenprogramma opgezet. Zo was er een markt met biologische en regionale producten en gingen de bewoners gezellig samen garnalen pellen.

Garnalen pellen in Winkheem

Veel publicitaire aandacht ging uit naar de Hoofdstad van de Smaak. Volgend jaar valt deze eer te beurt aan Groningen. Als stad en provincie gaat Groningen een jaar lang smaakvolle voeding en smaakbewust eten propageren.
Gedurende het hele jaar worden festiviteiten georganiseerd die gekoppeld zijn aan het predicaat Hoofdstad van de Smaak. Groningen zal het accent leggen op de smaak en de zuiverheid van het product en het bewustzijn van de herkomst van het product. Het centrale thema wordt ‘Eenvoud is goud’. Goud betekent in het Gronings goed, eerlijk eten met een gouden rand, met eerlijke producten van eigen bodem. Het hoogtepunt komt te liggen in september 2011 tijdens de Week van de Smaak.

 

Dit bericht is geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *