Onderzoeksbureau Elles Bulder is verhuisd!


Na jarenlang gehuisvest te zijn geweest in een prachtige aanbouw achter het woonhuis van Elles Bulder, is het onderzoeksbureau in september verhuisd naar een nieuw en stijlvol kantoor. Dit nieuwe kantoor is eigenlijk een markant en oud gebouw, namelijk het Stationsgebouw van Scheemda.
Dit stationsgebouw van Scheemda is gebouwd in 1865 aan de lijn Harlingen – Nieuweschans, die in het midden van de negentiende eeuw aangelegd werd.
Het betreft een station van het type SS 4e klasse, wat betekent dat het gaat om een stationsgebouw voor de minder grote plaatsen. Het ontwerp is van de architect K.H. Brederode. Het is een hoog en rechthoekig gebouw, met een middendeel met puntgevel en aan de voorzijde drie gekoppelde rondboogvensters op de verdieping. Van dit type zijn op meerdere plaatsen in Nederland stations gebouwd: in onder andere Wolvega, Lochem, Roermond en Goor staan nog steeds gebouwen die een treffende gelijkenis vertonen met het huidige stationsgebouw van Scheemda.
Het traject Groningen – Winschoten, waaraan station Scheemda ligt, werd op 1 mei 1868 geopend. Dit traject was onderdeel van de spoorlijn Harlingen – Nieuweschans, die ontwikkeld werd door de Maatschappij tot exploitatie van de Staatsspoorwegen en als doel had de haven van Harlingen te laten aansluiten op het Duitse spoorwegnet. Dit moest een belangrijke economische impuls opleveren voor het goederenvervoer en de handel via de Harlinger haven. In oktober 1863 werd het traject Harlingen – Leeuwarden geopend. Pas op 26 november 1876 werd de aansluiting met het Duitse spoorwegnet gerealiseerd. Terugkijkend moeten we concluderen dat men in Duitsland meer geïnvesteerd heeft in de ontwikkeling van de eigen havens en spoorlijnen. Het traject Groningen – Bad Nieuweschans (- Leer) wordt tegenwoordig geëxploiteerd door Arriva.
Het nieuwe kantoor van Onderzoeksbureau Elles Bulder biedt meer ruimte aan de mensen die hier werkzaam zijn en aan de activiteiten die van hieruit georganiseerd worden. De metafoor van het spoor past goed bij de werkzaamheden van ons bureau: wij proberen verbindingen te leggen.

Dit bericht is geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *