AIP-lezing: Biografie van het eiland Middag

Op donderdag 16 augustus zal historicus René van Iterson een lezing geven, getiteld “Biografie van het eiland Middag. Bewoning en landschap in een cultuurhistorische context”. De lezing vindt plaats om 20:00 in het Archeologisch Informatiepunt (AIP) Middag-Humsterland in Museum Wierdenland te Ezinge. Geïnteresseerden zijn van harte welkom deze avond bij te wonen.

Lezing
Het voormalige middeleeuwse eiland Middag kent een lange geschiedenis. René van Iterson zal in zijn lezing verschillende aspecten uit deze geschiedenis belichten. Zo zal hij ingaan op de waterhuishouding in dit gebied, de schansenoorlog en de geschiedenis van de Allersmaborg in Ezinge. Deze onderwerpen hebben meer met elkaar te maken dan u op het eerste gezicht zou denken. Van Iterson zal dit duidelijk maken door verbanden te leggen tussen de verschillende functies die het landschap door de geschiedenis heen heeft gehad. Daarnaast zal hij ingaan op het belang van archeologisch onderzoek naar dit landschap. De reconstructie van de geschiedenis, maar ook van landschappelijke elementen, is volgens hem van grote waarde voor de hedendaagse benadering van dit erfgoed.

Archeologische Informatiepunten
Archeologische Informatiepunten zijn kleine bezoekerscentra waar informatie wordt verschaft over het landschap en haar geschiedenis, in de vorm van een kleine presentatie en een fietsroute. Er zijn momenteel vijf AIP’s in de kuststreek van de provincie Groningen. De lezing over de biografie van het eiland Middag is de vierde in een reeks van AIP-lezingen. Kijk voor meer informatie op www.hetverhaalvangroningen.nl.

Dit bericht is geplaatst in algemeen met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *