Held van de Smaak verkiezing

We hebben een Held van de Smaak 2010 voor de provincie Groningen!

Op dinsdagmiddag 29 juni is bij boerderijwinkel Molema in Nieuwolda Cornelia Bosschaart van Fruitbedrijf Bosschaart uit Noordbroek verkozen tot Held van de Smaak Groningen 2010. De vakjury bestaande uit Hilbrand Sinnema (voorzitter LTO-Noord en akkerbouwer), Harm Evert Waalkens (voormalig Tweede Kamer-lid en biologisch veeboer) en Jacques d’ Ancona (journalist) verkoos Bosschaart omdat zij het beste voldeed aan de criteria; iemand die zich bijzonder verdienstelijk maakt voor de ontwikkeling of het behoud van lekkere, ambachtelijke, natuurzuivere en streekgebonden producten. Naast de verkiezing van de provinciale Held van de Smaak 2010 werd ook de publieksprijs Held van de Smaak uitgereikt. Deze prijs ging naar de heer J. Woudenberg van Fruitteeltbedrijf Oudebosch uit Niehove. Ieder jaar wordt in juni de provinciale Held van de Smaak gekozen. Deze verkiezing vindt plaats als voorbode van de Week van de Smaak die van 19 tot en met 26 september plaatsvindt. De provinciale Held is tijdens het eerste weekend van de Week van de Smaak kandidaat tijdens de nationale Held van de Smaak verkiezing. Het thema van de Week van de Smaak is dit jaar ‘smaakfruit’. Vandaar dat alle genomineerden actief moesten zijn met fruit en / of bijen. Voor Groningen waren genomineerd Cornelia Bosschaart van Fruitbedrijf Bosschaart, Peter Velthuis van Tocht om de Noord en de heer J. Woudenberg van Fruitteeltbedrijf Oudebosch.

Tijdens de verkiezing presenteerden de genomineerden het bedrijf en hun bedrijfsactiviteiten. Zij gaven hierbij vooral ook aandacht aan de kernwaarden van de Week van de Smaak (duurzaam, streekgebonden, seizoensgebonden, ambachtelijk) in relatie tot hun eigen bedrijf. De aanwezigen konden na de presentatie genieten van de Smaak van Groningen, een bijzonder initiatief van autochtone en allochtone koks die koken met streekproducten. Voor deze gelegenheid hadden de koks zeer bijzondere gerechtjes bereid met smaakfruit. Cornelia Bosschaart won, naast de titel, een arrangement voor 2 personen naar de Hoofdstad van de Smaak 2010 Den Bosch. Alle genomineerden ontvingen een innovatiecheques van Syntens, goed voor een workshop ‘concepting’ en een mand streekproducten van het keurmerk Gegarandeerd Groningen.

De Week van de Smaak is een gezamenlijk initiatief van Biologica, Euro-Toques, Pierre Wind, Slow Food Nederland, Streekeigen Producten Nederland, Kunsthal Rotterdam. Projectleiding ligt bij Biologica. De Week van de Smaak 2010 wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. het ministerie van LNV, Rabobank Nederland, ‘s-Hertogenbosch Hoofdstad van de Smaak 2010, Provincie Noord-Brabant, Stuurgroep LIB.

De Week van de Smaak Groningen maakt deel uit van het programma ‘Streekproducten … uut Grunnen’ en wordt mede mogelijk gemaakt door LEADER, de Provincie Groningen en de gemeenten uit Noord- en Centraal-Groningen en Westerkwartier.

Dit bericht is geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *