AIP-lezing: Middeleeuwse kerkinrichtingen op het Hoogeland

Donderdag 14 juni om 20.00 uur houdt Dr. Justin Kroesen (Rijksuniversiteit Groningen) een lezing over “Middeleeuwse kerkinrichtingen op het Hoogeland”. De lezing vindt plaats in het Archeologisch Informatiepunt (AIP) Fivelboezem aan de Borgweg 7/9 te Zeerijp. Geïnteresseerden zijn van harte welkom deze avond bij te wonen!

In zijn beeldende lezing zal Justin Kroesen ingaan op het kerkinterieur vanaf de middeleeuwen en de verandering die het heeft doorgemaakt. Met name na en door de Reformatie in ons land zijn veel unieke kerkinventarissen verloren gegaan. Hierdoor is de kerk zoals wij die nu kennen behoorlijk verschillend van de kerk zoals deze in de middeleeuwen bestond. In Ostfriesland (Duitsland) hebben de kerken de tijd van de Reformatie beter doorstaan, waardoor zij een goed beeld geven van de inrichting van een middeleeuwse kerk in Groningen.

Dr. Justin Kroesen promoveerde in 2003 aan de Rijksuniversiteit Groningen op zijn onderzoek naar “Het middeleeuwse altaarretabel op het Iberisch schiereiland”. Sinds 2004 is hij universitair docent Architectuur en Iconografie van het Christendom en tevens coördinator van het Instituut voor Liturgiewetenschap (sinds 2009 Instituut voor Christelijk Cultureel Erfgoed). Hij heeft uitvoerig gepubliceerd op dit terrein en geldt als een van de experts op zijn gebied. Onlangs was hij een van de initiators van de expositie ‘Mis!’ in Openluchtmuseum Het Hoogeland.

Archeologische Informatiepunten zijn kleine bezoekerscentra waar informatie wordt verschaft over het landschap en haar geschiedenis, in de vorm van een kleine presentatie en een fietsroute. Er zijn momenteel vijf AIP’s in de kuststreek van de provincie Groningen. De lezing over de middeleeuwse kerkinrichtingen op het platteland is de tweede in een reeks van AIP-lezingen. Kijk voor meer informatie op www.hetverhaalvangroningen.nl.

Dit bericht is geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *