Ol’ Graitje komt eindelijk weer op stoom

Honderdjarig jubileum Stoomtramwegmaatschappij Oostelijk Groningen

Op 14 juni 2012 is het precies 100 jaar geleden dat de Stoomtramwegmaatschappij Oostelijk Groningen werd opgericht. Deze tram, die “O.G.” of “Ol’ Graitje” (oud grietje) werd genoemd, reed tussen 1915 en 1948 tussen Delfzijl en Ter Apel. Onderzoeksbureau Elles Bulder heeft samen met het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt de haalbaarheid van een jubileumproject onderzocht. Tijdens drie bijeenkomsten door de hele regio is een inventarisatie gemaakt van verhalen over de tram en overblijfselen van de tram in het landschap. Nadat uit deze bijeenkomsten de haalbaarheid van een project is gebleken, is de “werkgroep O.G.” opgericht. Deze bestaat uit leden van cultuurhistorische verenigingen en historisch geïnteresseerden uit de hele regio.

Het project rond het jubileum van Ol’ Graitje zal in 2013 van start gaan. Het zal zich toespitsen op oral history en educatie, bijvoorbeeld in de vorm van een rijdende expositie, een interactieve fietsroute en lespakketten voor scholen.

RTV Blauwe Stad zal waarschijnlijk aandacht aan het project schenken in de vorm van een korte documentaire die aan de honderdste geboortedag van de oude stoomtram gewijd is. Deze zal rond 14 juni uitgezonden worden.

Onderzoeksbureau Elles Bulder stelt naar aanleiding van de ideeën en initiatieven uit de werkgroep een projectplan op om subsidie te verwerven voor dit project. Subsidie voor het uitgevoerde haalbaarheidsonderzoek werd toegekend door LEADER Oost-Groningen, in het kader van het project “Leve(n)de dorpen”. Houdt voor nieuws over de voortgang onze website in de gaten!

 

Dit bericht is geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *