Lezing: Het grafritueel op de wierden 400-850 AD.

Dr. Egge Knol van het Groninger Museum zal op donderdag 10 mei een lezing geven, getiteld “Het grafritueel op de wierden van 400 tot 850”. De lezing vindt plaats om 20:00 in het Archeologisch Informatiepunt (AIP) in museum Het Hoogeland te Warffum. Geïnteresseerden zijn van harte welkom deze avond bij te wonen.

Lezing
Vanaf de vijfde eeuw na Christus – de Volksverhuizingstijd – worden in Noord-Nederland grafvelden gevonden. Zowel het verbranden als het begraven van doden werd gepraktiseerd. Meerdere grafvelden zijn opgegraven, waaronder dat van Godlinze, Ezinge-De Bouwerd en Oosterbeintum. De doden kregen regelmatig grafgiften mee. Aan de hand van het grafgebruik en de grafgiften probeert de archeologie de toenmalige samenleving op de wierden te duiden. De rituelen veranderden onder invloed van de verovering van Noord-Nederland door Frankische koningen en de komst van het christendom in de achtste eeuw. Dr. Knol zal in zijn lezing nader ingaan op de ontwikkelingen rond het grafritueel.

Spreker
Dr. Egge Knol (1956) promoveerde in 1993 aan de Vrije Universiteit Amsterdam op zijn proefschrift “De Noord-Nederlandse kuststreken in de Vroege Middeleeuwen”. Sinds 1994 is hij conservator archeologie, geschiedenis en oude regionale kunst(nijverheid) bij het Groninger Museum.

Archeologische Informatiepunten
Archeologische Informatiepunten zijn kleine bezoekerscentra waar informatie wordt verschaft over het landschap en haar geschiedenis, in de vorm van een kleine presentatie en een fietsroute. Er zijn momenteel vijf AIP’s in de kuststreek van de provincie Groningen. De lezing over grafrituelen op de wierden is de eerste in een reeks van AIP-lezingen. Kijk voor meer informatie op www.hetverhaalvangroningen.nl.

Dit bericht is geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *