Kinderen ontdekken cultuur over de grens

Een maand vol activiteiten speciaal voor kinderen: Oktobermaand Kindermaand. Nieuw in 2011 is een grensverleggend programma met Duitsland. Deze samenwerking is ontstaan vanuit bestaande contacten tussen Onderzoeksbureau Elles Bulder (de coördinator van Oktobermaand Kindermaand in Groningen) en de Ländliche Akademie Krummhörn e.V en wordt mede mogelijk gemaakt door de Eems Dollard Regio (EDR) in het kader van het Interreg IVa programma.

Grensverleggend programma
Via de basisscholen in de grensgemeenten Oldambt, Bellingwedde en Vlagtwedde worden bovenbouwleerlingen uitgenodigd voor een uitwisselingsbezoek. Hierbij kunnen zij een dag lang (gratis) onder begeleiding in een speciale bus op bezoek bij onze Oosterburen. Om de kinderen op de hoogte te brengen van het uitwisselingsprogramma ontvangen ze via de basisscholen een tweetalig inlegvel naast de folder van Oktobermaand Kindermaand. Dit speciale programma is bedoeld voor leerlingen van 8 tot en met 12 jaar. Het normale programma van Oktobermaand Kindermaand is voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.

Maritiem
Binnen de actieperiode worden tolken ingezet zodat de kinderen uitleg krijgen in hun eigen taal. Thema van het uitwisselingsprogramma is Maritiem. De visserij neemt hierbij een belangrijke plaats in. Voor de kinderen een unieke kans om kennis te nemen van dit deel van onze gezamenlijke geschiedenis en cultuur.

Programma
Op 16 oktober is er een activiteitenprogramma voor Duitse kinderen bij de Heemtuin in Muntendam en bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen. Enkele dagen later, op 19 oktober, staat Zoutkamp op het programma. Een rondleiding in het Visserijmuseum wordt gekoppeld aan het bezoeken van een werkplaats waar een authentieke garnalensloep wordt nagebouwd en van een palingrokerij, waar de kinderen uitleg krijgen over de geschiedenis van de visserij.

Nederlandse kinderen kunnen op 23 oktober op excursie naar Krummhörn en op 30 oktober naar Emden. De Ländliche Akademie Krummhörn e.V., het Ostfriesisches Landwirtschaftsmuseum Campen, de Malschule der Kunsthalle Emden, het Ostfriesisches Landesmuseum en de Kunstschule Norden e.V. zorgen voor een afwisselend programma.

Oktobermaand Kindermaand
Kinderen van 4 tot en met 12 jaar kunnen tijdens Oktobermaand Kindermaand op alle zondagen en tijdens twee zaterdagen van oktober op laagdrempelige wijze kennis maken met culturele instellingen en activiteiten. Dit jaar is de woensdag tijdens de herfstvakantie aan de actiedagen toegevoegd. Deelnemers aan Oktobermaand Kindermaand bieden speciaal voor deze doelgroep gratis toegankelijke activiteiten aan., Musea, theaters, molens, galerieën enzovoorts organiseren activiteiten als gratis speurtochten rondleidingen, voorstellingen, workshops, knutselmiddagen en dans- of theaterlessen.

Oktobermaand Kindermaand is mede mogelijk dankzij financiële bijdragen van de Provincie Groningen, Emmaplein Foundation en het Albinofonds.

Dit bericht is geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *