Arnold en Petra Vergeer van de Oldehoofster Kaasboerderij verkozen tot Groninger Helden van de Smaak 2011

Biologische Geitenhouderij ‘de Oude Streek’ wint publieksprijs

Winnaars Arnold Vergeer (vakjury) en Hanneke Kuppens (publiekspijs)


Op dinsdagmiddag 28 juni is tijdens een feestelijke bijeenkomst in boerderij de Diek’n in Zeerijp de Groninger Held van de Smaak 2011 bekend gemaakt. De strijd ging deze middag tussen Biologische Geitenhouderij de Oude Streek in Zevenhuizen, de Oldehoofster Kaasboerderij in Oldehove, kaasmakerij Oldambt in Blijham, Zorgboerderij de Duinhoeve in Pieterburen, Zuivelboerderij Den Hartogh in Meedhuizen en ’t Lutjeland Melkschapen in Niehove.

Na een inleiding van Elles Bulder (coördinator streekproducten uut Grunn) volgden presentaties van de zes genomineerde ondernemers. Op basis hiervan koos de vakjury bestaande uit Alie Suk (hoofd voeding van zorginstelling Oosterlengte), Liesbeth Bergeman (Rabobank Zuid- en Oost Groningen) en Cornelia Bosschaart (Groninger Held van de Smaak 2010) voor Arnold en Petra Vergeer van de Oldehoofster Kaasboerderij. De jury roemde de biologische, duurzame en kleinschalige bedrijfsvoering en de unieke smaak van de kazen.

De boerderij is nagenoeg geheel zelfvoorzienend en verbouwt ondermeer gras, klaver en graan voor haar eigen dieren. Belangrijkste product van de Kaasboerderij is de Oldehoofster geitenkaas, die wordt gemaakt van ongepasteuriseerde geitenmelk. Daarnaast maken Arnold en Petra Vergeer zogenaamde ‘Vachèvre’ kaas, uit een mengeling van koe- en geitenmelk. De kazen en andere boerderijproducten als vlees worden verkocht in de eigen boerderijwinkel, midden in het karakteristieke Middag-Humsterland.

Arnold en Petra Vergeer zullen Groningen vertegenwoordigen tijdens de verkiezing tot Nationale Held van de Smaak 2011, die dit jaar plaatsvindt tijdens de Week van de Smaak (1 t/m 9 oktober) in; de Hoofdstad van de Smaak 2011; Groningen. De verkiezing tot Held van de Smaak vindt ieder jaar plaats rondom een vooraf vastgesteld thema. Dit jaar is het thema ambachtelijke zuivel en kaas.

Tijdens de bijeenkomst werd tevens de publieksprijs uitgereikt. Hiervoor was het afgelopen week mogelijk te stemmen via de site www.ellesbulder.com. Deze verkiezing werd met een overweldigende meerderheid gewonnen door Hanneke Kuppens van de Biologische Geitenhouderij de Oude Streek uit Zevenhuizen. De geitenhouderij is momenteel voornamelijk bekend door de rauwmelkse witschimmelkaasjes Machedoux en Macendré. Deze kazen zijn (inter)nationaal vermaard en vinden hun weg naar de consument via toprestaurants, delicatessenzaken en de eigen boerderijwinkel.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:

www.weekvandesmaak.nl (over de verkiezing en andere activiteiten)

Voor overige vragen kunt u contact opnemen met Myrna de Haan (PR en coördinator Groninger Held van de Smaak op 0597-593464).

Dit bericht is geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *