Eten van puur en heerlijk fruit uit onze eigen regio Grunnen!

Dat onze voeding een belangrijk onderdeel speelt in ons dagelijkse leven, beseffen veel mensen niet. Vanaf ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat speelt voedsel een belangrijke rol. Voedsel geeft ons energie om onze activiteiten te kunnen doen. Maar kan ook bijdragen aan een goede gezondheid. Verder is voeding en (samen) eten ook een sociaal en cultureel gebeuren.

In de loop van de tijd zijn we steeds verder van ons voedsel, en de herkomst en de productie ervan, komen af te staan. De dagelijkse realiteit is dat we van alles in onze mond stoppen, zonder te realiseren waar het vandaan komt en wat de voedingswaarde ervan is. Veelal zijn we vergeten dat melk uit een koe komt en dat worteltjes in de grond groeien en niet aan een boom.

Onlangs was de Britse architect Carolyn Steel aanwezig op de Wethoudersconferentie in Groningen. Tijdens deze conferentie hield ze een lezing over haar prikkelende bestellerboek: ‘The Hungry City’. Afgelopen week kwam de Nederlandse vertaling uit: ‘De Hongerige Stad’. Hierin omschrijft ze dat voeding ons leven bepaald. Ze laat zien dat voedsel meer maatschappelijke en fysieke invloed heeft op ons leven en op onze planeet dan welke andere menselijke activiteit dan ook. “Voedsel heeft onze steden gevormd en daarmee onszelf. Inmiddels is de band tussen mensen en hun voeding verbroken en moet nodig hersteld worden. Het huidige voedselsysteem is vervuilend, vernietigt ons leefmilieu, gebruikt veel fossiele brandstoffen en veroorzaakt aandoeningen als obesitas (ernstig overgewicht) en hart- en vaatziekten”, aldus Carolyn Steel. We moeten toe naar een systeem dat zich richt op het hervinden van evenwicht in ons leven en onze maatschappij en dat de relatie met de natuur herstelt. In een goed en evenwichtig systeem behoort voedsel, als meest belangrijke gemeenschappelijke element in ons leven, niet aan de rand van de samenleving thuis, maar juist in het hart ervan. Dit uit zich dan in respect voor en het op juiste waarde schatten van voedsel door ons mensen

Gelukkig zijn er vele initiatieven ontstaan in Nederland die er op zijn gericht om kinderen en volwassen bewust te laten worden van wat ze eten en wat gezond en duurzaam eten is. Ook in de provincie Groningen zijn er diverse activiteiten en projecten ontplooit. Bijvoorbeeld het sportieve leefstijlproject Bslim. Verder worden er vele activiteiten georganiseerd in het kader van ‘Groningen, Hoofstad van de Smaak 2011’. Met behulp van het bijbehorende programma ‘Smaakstad Groningen’ wil Groningen voedselproducenten dichter bij de consumenten brengen en omgekeerd. De rode draad van alle activiteiten is ‘gezond en eerlijk voedsel, met een pure smaak, met de nadruk op streekproducten’.

Inmiddels is onderzoeks- en projectbureau Elles Bulder gestart met het initiëren, voorbereiden en uitvoeren van het project: ‘Introductie van schoolfruit’. Sinds kort ben ik, Esther Johannink, werkzaam bij dit bureau en houd ik me hoofdzakelijk bezig met dit boeiende voedingsproject. Vanuit mijn achtergrond als boerendochter en levensmiddelentechnoloog en mijn grote affiniteit met voeding, platteland, boeren, kinderen en educatie vind ik het geweldig om hiermee aan de slag te zijn. In de eerste plaats willen we met dit project kinderen van het (basis-)onderwijs fruit uit eigen regio laten proeven, ruiken en beleven op een leuke en speelse wijze. Via levendige educatie laten zien, voelen, beleven waar hun fruit vandaan komt en hoe het wordt geteeld.

Tevens is dit project ook gericht om de regionale economie te versterken. Want het fruit dat zal worden geleverd aan de scholen in Groningen is afkomstig van producenten van Stichting Keurmerk Streekproducten (Gegarandeerd Groningen).Ook zorgt dit project voor het leggen van de de verbinding tussen consument en producent en omgekeerd. Via de kinderen kun je direct en indirect invloed uitoefenen op hun ouders, broers, zussen, ooms, tantes, oma’s, opa’s, vriendjes/vriendinnetjes, buren etc.. En daarmee ook op de invloed van het koop- en eetgedrag en de levensstijl van volwassen en andere kinderen.

Voor dit project wordt verbinding en samenwerking gezocht met diverse partijen die betrokken zijn bij voeding, gezondheid en kinderen in de provincie Groningen. Om uiteindelijk te realiseren dat kinderen en volwassenen smullen van het heerlijke en eerlijke fruit van het platteland uut Grunnen!

Dit bericht is geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.