Nieuwe toekomst voor monumentale kerkgebouwen in Appingedam

Op 29 december 2010, net voor het nieuwe jaar, is in Het Wapen van Leiden te Appingedam onder toeziend oog van notaris Reijntjes getekend voor de overdracht van de Synagoge en het complex Gereformeerde Kerk en Kabzeël. Hierbij waren vertegenwoordigers van de Gemeente Appingedam, de Protestantse Gemeente Appingedam, de Stichting Oude Groninger Kerken en de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt aanwezig.
De Synagoge met beheerderswoning is overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken, die na restauratie hier een bijzondere erfgoedlocatie van maakt met erfgoedlogies en ontvangstruimte, met specifieke aandacht voor het Joodse karakter van dit gebouw.
De Gereformeerde Kerk en de bijbehorende Oude Pastorie zijn overgedragen aan de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt, die hier na restauratie haar kerkdiensten en vergaderingen zal beleggen en haar kerkelijk centrum vestigen. De Gemeente Appingedam heeft het zalencentrum Kabzeël overgenomen. Hierin wordt onder andere een jongerenexpertisecentrum gehuisvest. Het is de bedoeling dat het Complex van de Gereformeerde Kerk en Kabzeël in de toekomst als multifunctioneel centrum ook onderdak biedt aan muzikale en culturele verenigingen, stichtingen, of welzijnswerk.
Matthijs Driebergen van Onderzoeksbureau Elles Bulder heeft de partijen begeleid in dit traject om tot herbestemming van deze monumentale kerkgebouwen te komen.

Dit bericht is geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *