Strijd in Groningen. De inname en het ontzet van Appingedam 1514-1536

Deel 1 – Georg van Saksen

In 1514 werd de stad Appingedam belegerd door de troepen van Georg van Saksen (http://nl.wikipedia.org/wiki/George_van_Saksen_(1471-1539) uit Friesland. Dit ging niet zachtzinnig; de bevolking van Appingedam vluchtte de Nicolaikerk in maar werd hier alsnog gedood. 1.100 mensen lieten hierbij het leven. In 1536 zocht Groningen aansluiting bij Karel van Egmond uit Gelre (http://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_van_Egmond), deze nam daarop Appingedam in. Dit was de start van de ‘Hollandse’ geschiedenis van Appingedam.

Dit jaar zal op 1 augustus tijdens de traditionele Damster Coopluydenmarkt (http://toerisme.groningen.nl/evenementen-groningen/coopluydenmarkt-appingedam) aandacht worden besteed aan de gebeurtenissen in 1514. Middeleeuwse vertellers doen kond van het beleg en de slachtoffers van 1514 worden herdacht. Daarnaast zal er straattheater te zien zijn dat de bezoeker met een kwinkslag inzicht geeft in het dispuut dat destijds speelde tussen Edzard van Oost-Friesland en de bisschop van Utrecht.

In 2015 wordt dieper ingegaan op de periode tussen het beleg en de aansluiting bij Holland. Ook in dat jaar zal aansluiting worden gezocht bij de Coopluydenmarkt. 2016 wordt tenslotte het kroonjaar van dit project met een meerdaags evenement waarin een theaterproductie rond de aansluiting bij Holland het hoogtepunt vormt. Maar daarover later meer.

 

 

Dit bericht is geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *