Banden smeden doe je niet alleen

Een vergeten Europese subsidie voor culturele uitwisseling tussen burgers

Een van de belangrijkste doelen van de Europese Unie is het creëren van een gelijkwaardige gemeenschap van Europese burgers. Dit wordt bereikt door de invoering van de euro, de openstelling van grenzen of het reguleren van de markt. Naast deze kaderstellende maatregelen wil de EU ook dat burgers uit verschillende landen met elkaar in contact komen.

In het kader daarvan is er een laagdrempelige, maar vaak vergeten subsidie: ‘Europe for citizens’. Binnen dit project worden uitwisselingsactiviteiten tussen steden in verschillende Europese landen ondersteund. Drie keer per jaar kunnen zowel stichtingen als gemeenten een aanvraag doen. Per jaar is ongeveer 30 miljoen euro beschikbaar. De bijdrage vanuit de EU is gekoppeld aan het aantal deelnemers, waardoor achteraf geen enorme administratie hoeft te worden overgedragen.

Ondanks de pogingen van de EU om deze subsidie zo laagdrempelig en eenvoudig mogelijk te maken, is er vanuit Nederland weinig vraag naar. Bij de tender van februari was er bijvoorbeeld slechts één Nederlandse aanvrager. Dat is jammer, want nu gemeenten enerzijds hard moeten bezuinigen en anderzijds internationale ambities hebben, kan een dergelijke subsidie net dat steuntje in de rug zijn dat een project nodig heeft. Momenteel schrijven wij dan ook voor verschillende gemeenten en stichtingen aanvragen die hun internationale ambities kunnen verwezenlijken.

Voor de eerstvolgende tender in september helpen wij u graag met het ontwikkelen van een project en het aanvragen van subsidies. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op over de mogelijkheden.

Dit bericht is geplaatst in algemeen met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *