Gegidste fietstochten langs de AIP’s

Dit jaar organiseert Paulien Excursions weer een aantal gegidste fietstochten door het Groninger land. Elke fietstocht doet een Archeologisch Informatiepunt aan.

Zondag 2 juni 13.00 -16.45 uur: fietstocht door Middag Humsterland.
Slingerende dijken en kronkelende waterlopen, aan de horizon een wierde met een eeuwenoude kerk. In dit landschap vertellen afgegraven wierden over bewoners van ver voor het begin van onze jaartelling. Dijken, kolken en sluizen verhalen over de moeizame strijd tegen het water.

Onze route leidt langs de prachtige wierdedorpjes Niehove en Saaksum en Ezinge, de borg Allersma, het Aduarderzijl en het kerkje van Fransum. In Ezinge zal een bezoek worden gebracht aan het Archeologisch Informatiepunt waar ook koffie en thee genuttigd kan worden.
Voor meer informatie en opgave, klik hier.

Zondag 9 juni van 12.45 -16.45 uur: fietstocht door het Halfambt in het Hoogeland van Groningen.
Het Hoogeland in Groningen is het gebied ten noorden van het Reitdiep en Damsterdiep. Het gebied is door vroegere constante aanslibbing van de zee hoger geworden dan de rest van Groningen. Tijdens deze fietstocht worden de prachtige dubbele wierdendorpen Winsum/Obergum en Baflo/Rasquert aangedaan. In Warfum wordt het Archeologisch Informatiepunt bezocht waar het ook mogelijk is op eigen gelegenheid koffie of thee te drinken. Verder worden in de tocht twee verlaten kerkhofjes, een arboretum van de vroegere dorpsnotaris en een smaakvol gerenoveerde sluis in het Winsumerdiep aangedaan. Indien mogelijk wordt er gebruik gemaakt van normaal gesproken niet toegankelijke fietspaden.
Voor meer informatie en opgave, klik hier.

Zondag 23 juni van 13.00 -16.30 uur: fietstocht door Oude Fivelboezem.
De sporen van de nagenoeg verdwenen, maar in Noord-Groningen ooit zo belangrijke rivier de Fivel laten zich nog lezen in het grillige landschap met kronkelende waterlopen, dijken, oeverwallen en wierden. Ook de locaties van kerken, borgen en steenhuizen die vanaf de 12e eeuw in het landschap verrezen en werden gebouwd met de voor de regio karakteristieke baksteen, laten de voormalige ligging van de Fivel zien. In Zeerijp zal ondermeer een bezoek worden gebracht aan de bekende Jacobuskerk en aan het nabijgelegen AIP, waar het tevens mogelijk is op eigen gelegenheid koffie/thee te drinken. De fietstocht zal eindigen bij de Menkemaborg in Uithuizen.
Voor meer informatie en opgave, klik hier.

AIP-fietstocht

Elles Bulder AIP

Dit bericht is geplaatst in algemeen met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *