Oktobermaand Kindermaand

Nog een maand en dan is Oktobermaand Kindermaand in de hele provincie Groningen een feit! Het project Oktobermaand Kindermaand is al een aantal jaren zeer succesvol in Drenthe. Oktobermaand Kindermaand wordt georganiseerd om kinderen van vier tot en met twaalf jaar op laagdrempelige wijze kennis te laten maken met culturele instellingen. Op alle zondagen en twee zaterdagen in oktober openen deelnemende instellingen daarom hun deuren en bieden een speciaal voor de doelgroep georganiseerde activiteit aan. Theaters, musea, bioscopen, muziekscholen, galerieën enzovoorts organiseren activiteiten als gratis voorstellingen, workshops, dans- of theaterlessen, knutselmiddagen, speurtochten en rondleidingen. Oktobermaand Kindermaand wil zo kinderen kennis laten maken met kunst en cultuur. Hiermee wordt het vrijetijdsbezoek van kinderen met (groot-)ouders of verzorgers aan culturele instellingen gestimuleerd. Daarnaast wil het instellingen stimuleren tot inhoudelijke ontwikkeling van activiteiten specifiek op kinderen gericht. Als laatste beoogt Oktobermaand Kindermaand samenwerking tussen culturele instellingen te bevorderen.

Ieder jaar wordt een bewaarboekje gedrukt met datgene wat er tijdens Oktobermaand Kindermaand te beleven is. Dit boekje wordt vervolgens op alle scholen voor basisonderwijs in de provincie verspreid. Daarnaast wordt het boekje verspreid op plekken waar veel kinderen (en ouders) komen. Voorbeelden hiervan zijn zwembaden, sportclubs en muziekscholen. Ten slotte krijgen de deelnemers een stapeltje boekjes ter promotie toegestuurd. Het boekje is het belangrijkste communicatie-instrument: uit een enquête in Drenthe bleek dat bijna 100% van de kinderen dankzij het boekje op het idee kwam een evenement of locatie te bezoeken.
Om Oktobermaand Kindermaand een feestelijk tintje te geven en onder de aandacht van scholieren te brengen vindt er een burgemeestersactie plaats. Op woensdag 23 september zal in elke deelnemende gemeente een basisschool bezocht worden door de burgemeester om het eerste programmaboekje uit te reiken.
Oktobermaand Kindermaand heeft een mooie overzichtelijke website: www.kindermaand.nl. Door middel van diverse zoekfuncties kan naar activiteiten en deelnemende instellingen in zowel Drenthe als Groningen worden gezocht. Het volledige programma zal op 23 september op de website komen te staan, de dag waarop ook de programmaboekjes worden uitgedeeld.

Deelnemers Groningen in 2009
De volgende instellingen gaan er voor zorgen dat Oktobermaand Kindermaand 2009 een succes wordt voor heel veel kinderen:
Appingedam: Museum Stad Appingedam, Greet Kloeg; Bellingwedde: Kerkje Oudeschans, Museum De Oude Wolden; Ten Boer: De Widde Meuln, Kerk Wittewierum; Delfzijl: Speeltuin Godlinze; Eemsmond: Menkemaborg, Oudheidkamer, Molen “De Grote Geert”; Groningen: Kunstencentrum Groep, Groninger Museum, Noordelijk Scheepvaartmuseum, Grafisch Museum, Stichting Oude Groninger Kerken, Universiteitsmuseum, Stadsschouwburg, Het Kruithuis, Grand Theatre, Theater De Citadel; Haren: Hortus Haren; Hoogezand-Sappemeer: All Star Studio, Salverda Kunstdruk; Leek: Nationaal Rijtuigmuseum, De Oude Ulo; Loppersum: Molen De Stormvogel; De Marne: Verhildersum, Domies Toen, Zeehondencrèche Lenie ’t Hart, DoeZoo Insektenwereld Leens, Kaarsenmakerij Wilhelmus, Molen Hollands Welvaart, Nationaal Park Lauwersmeer/Staatsbosbeheer, Nationaal Park Lauwersmeer/Poppentheater Eva Popeya StiPP; Menterwolde: De Heemtuin; Reiderland: Old Ambt Glasblazerij en Galerie; Scheemda: Klokkengieterij, Museum Slag bij Heiligerlee, De Leeuwenborg, Christelijke Muziekvereniging Prins Hendrik; Slochteren: Galerie Albronda; Stadskanaal: Museum Musica, Museumspoorlijn STAR, Radio- en Speelgoedmuseum, Bibliotheek Stadskanaal; Veendam: Alida’s Poppenhuismuseum, Openbare Bibliotheek Veendam, Veenkoloniaal Museum; Vlagtwedde: Klooster Ter Apel, Vesting Bourtange, Wonderwereld, Hesse bibliotheek Ter Apel; Winschoten: Museum Stoomgemaal, Muziekvereniging Nieuw Leven, Openbare Bibliotheek Winschoten; Winsum: Molen ‘De Jonge Hendrik’, Molen Joeswert; Zuidhorn: Kloostermuseum Sint Bernardushof Aduard.

Dit bericht is geplaatst in algemeen met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *