Re-enactment Slag bij Heiligerlee

In 2012 is het exact 444 jaar geleden dat de Slag bij Heiligerlee plaatsvond. Deze Slag (23 mei 1568) markeert het begin van de Nederlandse Opstand tegen de Spaanse overheersers. De Slag bij Heiligerlee spreekt tot de verbeelding: een klein, ongeoefend en slecht georganiseerd legertje van opstandelingen wist het sterke, goedgeoliede Spaanse leger te verslaan.

Ter gelegenheid van het 444-jarig jubileum staan de dorpen Heiligerlee en Westerlee komend Hemelvaarts-weekend (18-20 mei 2012) in het teken van de Slag. Re-enacters uit heel Europa zullen de Slag naspelen en hun bivak opslaan in het dorp. Bezoekers en
bewoners kunnen het bivak bezoeken en zo ervaren hoe het leven in zo’n zestiende-eeuws kampement was. Daarnaast zullen er het hele weekend festiviteiten zijn als livemuziek, theater-voorstellingen en een historische markt. De eigenlijke re-enactment van de Slag zal plaatsvinden op zaterdag en zondag aan de Hoofdweg van Westerlee.

Het initiatief voor dit feestelijke jubileumweekend is genomen door de Verenigingen Dorpsbelangen Heiligerlee en Dorpsbelangen Westerlee, Stichting Activiteiten Werkgroep Westerlee, Stichting de Kloosterboertjes Heiligerlee en een groep enthousiaste re-enacters. Onderzoeksbureau Elles Bulder is verantwoordelijk voor de advisering en fondsenwerving van het project.

Zodra het precieze programma bekend is volgt er meer informatie op dit blog.

 

Dit bericht is geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *